Waarom een sensory bin een musthave is (2024)

Waarom een sensory bin een musthave is (1)
 1. Blogs

Een sensory bin oftewel zintuiglijk spelen, een must-have voor moeders van kleine kinderen als je het mij vraagt. Ik kan mij nog herinneren dat er in mijn kleuterklas vroeger een grote bak met vogelzand stond en dat het leuk was om de kleine steentjes van het fijne zand te scheiden met een zeefje. Nu, 25 jaar later, heb ik thuis een bak staan. Ik vertel je graag waarom en hoe je er zelf ook eentje kunt samenstellen voor jouw kinderen.

Geschreven door Nadia

Wat is een sensory bin?

Een sensory bin is een gewone bak waarin je verschillende dingen klaarlegt voor je kind. Dit kunnen uiteenlopende dingen zijn. Je kunt een hele wereld voor ze maken, maar je kunt er ook alleen gekleurde rijst of pompoms in doen. Via zintuiglijk spel, ook wel sensopatisch spel genoemd, kunnen kinderen van alles ontdekken. Ze voelen verschillende texturen, ze kunnen luisteren hoe dingen klinken als zij er met hun handen doorheen woelen, hoe dingen ruiken en soms zelfs proeven. Alle zintuigen van je kleintje worden gestimuleerd. Er zijn geen regels dus jouw kind kan zijn of haar fantasie de vrije loop laten. Spelend leren en ontdekken, I love it!

Hoe maak je een sensory bin?

Je kunt online bij webshops hele pakketten kopen, maar het is leuker om alles zelf samen te stellen. En dat kan ook makkelijk! Zelf begon ik met een doorzichtige plastic bak met rijst. De rijst heb ik zelf voorzien van vrolijke kleurtjes, dat receptje deel ik verderop in deze blog. De rijst vulde ik aan met een maatschepje, een bekertje en wat pompoms van de knutselspullen. Toen ik zag dat mijn dochter daar heerlijk mee kon spelen, ging ik uitbreiden. Beetje bij beetje verzamelde ik leuke dingen ter afwisseling. Ik deel graag een lijstje met je ter inspiratie voor jouw sensory bin.

Als basis

 • Gekleurde rijst of pasta
 • Kinetisch zand of klei
 • Vogelzand
 • Gedroogde bonen, kikkererwten of mais
 • Scheerschuim
 • Waterparels*
 • (gekleurd) Water, ijs of sneeuw

Mogelijke attributen

 • Houten ringen
 • Maatschepjes, lepeltjes en zeefjes
 • Bekertjes
 • Knutselspullen zoals veertjes, pompoms en diamantjes
 • Boomstamschijfjes
 • Poppetjes, diertjes en autootjes
 • Pincet of slakkentang
 • Trechter of wc rollen
 • Harkje
 • Seizoensgebonden dingen zoals eikels, kastanjes, paaskuikens, kerstman en bloemen

Zoals je ziet kun je het zelf uitbreiden en hoeft het helemaal niet duur te zijn.

Sensory bin maken met een thema

Inmiddels heb ik een heleboel verzameld en vind ik het heel leuk om een sensory bin klaar te zetten met een thema. Dan gebruik ik bijvoorbeeld de groene rijst als gras voor de helft van de bak, waar ik wat dieren op zet. Daar leg ik ook een houten ring neer met kikkererwten als voerbak en op de andere helft strooi ik blauwe rijst, als water. En daar leg ik een pad van houten schijfjes op. Een andere keer vul ik de bak met gele rijst, leg er met letters ‘pasen’ in en vul aan met wat plastic eieren, gekleurde veren en paaskuikens. Natuurlijk een maatschepje en een bekertje en klaar om te spelen. En weer een andere keer vul ik de bak met scheerschuim, een drupje kleurstof en glitters. Het is leuk om te zien hoe jij iets klaarzet (en er toch een bepaald idee bij hebt) dat je kind er iets heel anders van kan maken. Die houten ring die ik als voerbak had neergelegd gebruikte mijn kind als zwemband voor de dieren in de blauwe rijst.

Voorbeeld van een paasbak

Waarom een sensory bin een musthave is (2)

Voorbeeld van een bak geïnspireerd op een seizoen

Waarom een sensory bin een musthave is (3)

Waarom een sensory bin een musthave is

Naast dat het gewoon heel leuk speelgoed is, triggert het je kind om zelf een verhaal te verzinnen, om voorwerpen een eigen functie te geven. Om nog eens het voorbeeld van de houten ring te nemen; het kan een gewone houten ring zijn, maar het kan ook een voerbak zijn, het kan een zwemband zijn of een verzamelplaats voor pompoms van dezelfde kleur. Ondertussen kan een kind ontdekken hoe dingen voelen en dat ze de bodem van de bak zien als ze met hun vingers door de rijst gaan. Ik merk ook dat het voor mijn zoon van drie een hele fijne manier van ‘ontprikkelen’ is. Hij vindt een ochtend peuterspeelzaal leuk, maar is daarna wel vaak overprikkeld. Even spelen met een kleine kiepwagen en gedroogde bonen, lekker in zijn eigen wereldje zijn, helpt hem weer te ontspannen.

Bij mijn dochter merk ik dat ze het gewoon heel leuk vindt om haar eigen wereld te creëren met wat ik klaarleg. Bij haar heeft het spel altijd een heel verhaal. Mijn kinderen kunnen er een flinke tijd zoet mee zijn en qua thema’s en invulling kan je eindeloos blijven variëren. Kijk eens wat je in huis hebt voordat je van alles koopt. Zo gebruik ik bijvoorbeeld de maatlepeltjes die in de poedermelk zaten en heb ik de slakkentangen uit de kringloop. Die laatste zijn ideaal in combinatie met grote kralen en kastanjes. Je zet het ‘speelgoed’ zo neer en daarna heb je het ook zo weer opgeruimd, zeker als je iets droogs als basis hebt gebruikt.

Recept voor gekleurde rijst

Deze hadden jullie nog tegoed van mij! Mijn rijst heb ik gekleurd met voedingskleurstof. In de supermarkt heb ik een pakje met drie tubes gekocht; rood, blauw en geel. Met deze kleuren kun je van alles maken door de kleuren te mengen. De rijst doe je in een zakje samen met de druppels kleurstof, sluit het zakje en mix en kneed net zolang tot alle rijst voorzien is van een kleurtje. Daarna doe je er een scheutje azijn bij en verdeel je alles over een bakplaat met bakpapier. Zet de bakplaat voor 10 minuten in de oven op 200 graden en schep de rijst om de twee à drie minuten even om. Daarna is de rijst helemaal klaar om mee te spelen en geeft de kleur niet meer af. En geloof mij maar, je wilt steeds meer kleurtjes en kleurencombinaties maken. Bewaar alles gemakkelijk in ziplock zakjes.

Waarom een sensory bin een musthave is (4)

Probeer eens uit wat jouw kind leuk vindt om mee te spelen en te ontdekken. Mijn zoon speelt heel anders met de rijstbakken dan mijn dochter en ze schelen maar 14 maanden. Let wel op dat je kleintje geen dingen in zijn mond stopt die daar niet horen, blijf er dus altijd bij. Zeker met waterparels, die in omvang toenemen als ze met vocht in aanraking komen. Ook lichaamsvocht dus, bij inslikken van de parels. Zo kunnen ze blokkades veroorzaken in bijvoorbeeld de darmen, met mogelijk ernstige gevolgen. Bovendien zijn er ook waterparels op de markt die mogelijk giftig zijn.

‘‘Mijn advies is om kinderen jonger dan 3 jaar niet met waterparels te laten spelen. Dit geldt ook voor oudere kinderen die nog steeds van alles in hun mond stoppen. Als je een ouder kind hebt dat er wel mee mag spelen, zorg er dan voor dat de jongsten er niet bij kunnen en ruim alles na het spelen goed op. Controleer ook de vloer en bewaar de waterparels in een afgesloten pot. En houd altijd een oogje in het zeil!’’ aldus onze deskundige Kinderveiligheid Mieke Cotterink.

Veel speel- en ontdekplezier!

Beeld:iStock.com, privéfoto's

Insights, advice, suggestions, feedback and comments from experts

Introducing Sensory Bins

Een sensory bin, ook wel bekend als zintuiglijk spelen, is een geweldige activiteit voor moeders (en vaders) van jonge kinderen. Het is een bak waarin verschillende materialen worden geplaatst om de zintuigen van kinderen te stimuleren en hen de mogelijkheid te geven om te ontdekken en te leren. In een sensory bin kunnen kinderen verschillende texturen voelen, luisteren naar geluiden, geuren ervaren en soms zelfs proeven. Het is een creatieve en speelse manier om de ontwikkeling van kinderen te bevorderen.

Wat is een sensory bin?

Een sensory bin is een gewone bak waarin je verschillende materialen en objecten kunt plaatsen voor je kind om mee te spelen. Dit kunnen diverse dingen zijn, zoals gekleurde rijst, kinetisch zand, vogelzand, gedroogde bonen, scheerschuim, waterparels en nog veel meer. Via zintuiglijk spel kunnen kinderen verschillende texturen voelen, geluiden horen, geuren ruiken en soms zelfs proeven. Het stimuleert alle zintuigen van je kind en biedt hen de mogelijkheid om spelenderwijs te leren en te ontdekken.

Hoe maak je een sensory bin?

Je kunt een sensory bin kant-en-klaar kopen bij webshops, maar het is veel leuker om er zelf een samen te stellen. Het is eenvoudig en je kunt het aanpassen aan de interesses en behoeften van je kind. Je kunt beginnen met een doorzichtige plastic bak en deze vullen met materialen zoals gekleurde rijst, kinetisch zand, vogelzand, gedroogde bonen, scheerschuim, waterparels en andere objecten die je kind interessant vindt. Je kunt ook verschillende attributen toevoegen, zoals houten ringen, maatschepjes, lepeltjes, zeefjes, bekertjes, knutselspullen, poppetjes, diertjes en nog veel meer. Het leuke is dat je de sensory bin steeds kunt uitbreiden en aanpassen aan de interesses van je kind.

Waarom is een sensory bin een must-have?

Een sensory bin is niet alleen leuk speelgoed, maar het heeft ook vele voordelen voor de ontwikkeling van kinderen. Het stimuleert de zintuigen en helpt kinderen om verschillende texturen te voelen, geluiden te horen, geuren te ruiken en soms zelfs te proeven. Het moedigt kinderen aan om hun fantasie te gebruiken en hun eigen verhalen te bedenken. Daarnaast kan een sensory bin helpen bij het ontspannen en 'ontprikkelen' van kinderen. Het biedt hen een veilige en stimulerende omgeving waarin ze kunnen spelen en ontdekken.

Recept voor gekleurde rijst

Een van de materialen die je kunt gebruiken in een sensory bin is gekleurde rijst. Hier is een eenvoudig recept om gekleurde rijst te maken:

 1. Neem een zakje rijst en doe deze in een plastic zakje.
 2. Voeg enkele druppels voedingskleurstof toe aan het zakje, afhankelijk van de gewenste kleur.
 3. Sluit het zakje goed af en kneed het zakje totdat de kleurstof gelijkmatig is verdeeld over de rijst.
 4. Voeg een scheutje azijn toe aan het zakje en kneed opnieuw totdat de azijn goed is gemengd met de rijst.
 5. Verspreid de gekleurde rijst over een bakplaat met bakpapier en zet deze in de oven op 200 graden Celsius gedurende 10 minuten. Schep de rijst elke 2-3 minuten even om.
 6. Haal de bakplaat uit de oven en laat de rijst afkoelen. De rijst is nu klaar om te gebruiken in de sensory bin.

Conclusie

Een sensory bin is een geweldige activiteit voor jonge kinderen om hun zintuigen te stimuleren en spelenderwijs te leren en ontdekken. Je kunt een sensory bin eenvoudig zelf samenstellen met verschillende materialen en objecten. Het is een leuke en creatieve manier om de ontwikkeling van je kind te bevorderen. Probeer het eens uit en geniet van het speel- en ontdekplezier!

*Note: The information provided in this response is based on the content of the article provided.

Waarom een sensory bin een musthave is (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carmelo Roob

Last Updated:

Views: 5700

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carmelo Roob

Birthday: 1995-01-09

Address: Apt. 915 481 Sipes Cliff, New Gonzalobury, CO 80176

Phone: +6773780339780

Job: Sales Executive

Hobby: Gaming, Jogging, Rugby, Video gaming, Handball, Ice skating, Web surfing

Introduction: My name is Carmelo Roob, I am a modern, handsome, delightful, comfortable, attractive, vast, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.